The Artist






De kunstenaar Patville studeerde kunst aan het Koninklijk Atheneum, te Hasselt. Zijn naam ontstond door de samenvoeging van een deel van zijn voor – en achternaam (Patrick Dasseville) en werd gekozen voor een vlottere uitspraak. Reeds als kind voelde hij een verlangen, een drang naar meer, meer volbrengen in het leven en zin om iets te creëren op artistiek vlak. Doch pas vele jaren later was de passie niet meer te stuiten en begon hij vol overgave te sculpteren. Het sculpteren zit hem in het bloed. Vol overgave elk detail tot in de perfectie proberen weer te geven is zijn passie. Patville maakt geen gewone sculptures, maar maakt nooit geziene wallsculptures. Het vraagt veel tijd om van een tekening, een meesterlijk kunstwerk te maken. Elk detail vraagt om de juiste proporties. Het shapen van zo’n werken nemen vaak weken in beslag en worden gestuwd door pure passie. Deze passie en drang naar het creëren van een werk drijven hem vaak tot waanzin. Het zijn allemaal ideeën die door het hoofd flitsen. Elk detail wordt overwogen, elke afmeting wordt met de juiste verhouding geplaatst. Zijn motivatie is en blijft dat elk werk mooier en boeiender moet zijn, alleen zo kan men een exclusief werk bekomen. Het was echter een helse zoektocht van enkele jaren vooraleer hij zijn zoektocht naar iets nieuws of revolutionair kon verwezenlijken. Zijn gedachtegoed naar de ultieme wallsculptures vaak in combinatie met pixelart kwam tot stand door zijn visie over de huidige art scene. Als men naar hedendaagse en moderne kunst kijkt, ook vaak mooi, kan men zich de vraag stellen wat er fout is met de traditionele doeken met vooral alledaagse gebeurtenissen op vastgelegd of waar deze kunst nog waar te nemen is? Het is vergane glorie!

Heden ten dage worden we alleen nog overspoeld met kleurrijke en abstracte doeken. Vandaar zijn motivatie om het oude concept weer nieuw leven in te blazen. Je kan het traditioneel realisme noemen en dit door een vorm van wallsculptures te maken met een apart frame. Op alle mogelijke manieren worden mensen getriggerd, dit door delen van het frame weg te laten of frameholes te creëren zodat werken kunnen versmelten met de wand of het interieur waar het zich in bevindt. Een hint of een boodschap staat letterlijk in de sculpturen vermeld. Maar ook hier is elke schrift anders. Van een soort graffiti, naar simpel of heel romantisch. De boodschap op zo’n werk hebben vaak niets te maken met de afbeelding, maar geeft een hint of een diepere kijk op onze levensfilosofie. Teksten worden niet benadrukt, maar smelten weg in het geheel. Elk werk krijgt, naargelang het werk dit vraagt, een andere manier van afwerking. Dit kan door middel van afwerking met de edelmetalen bladgoud (goud 24K, witgoud) of worden werken geschilderd traditioneel in combinatie met modern (pixels en andere vlakken).

Deze pixeldelen zijn zo vergroot, dat zelf het beeld in detail onherkenbaar wordt. Vaak krijgen deze pixels een apart accent en kleur, die vaak aan moderne kunst doet denken. Door al deze verschillen en toepassingen in deze werken kan men het catalogeren als combined art.

Ook de initialen PV (Patville) zijn in elk werk gesculpteerd en afgewerkt of benadrukt door een laagje van 24 karaat bladgoud, echt uniek. Er wordt nooit een moule gemaakt van een werk, zodat elk werk uniek blijft. Elk werk heeft op de zijkant van het frame een nummer gesculpteerd; Een werk kan ik op aanvraag proberen 1x te copiëren en kan ik afwerken in een ander formaat en met andere kleuren. Maar het aantal van 2 zou nooit overschreden worden en op deze manier blijft elk werk op zich een “piece unique”. Tot slot en een belangloos detail is de ophanging van een werk, dit door 2 “sleutelgat” vormige openingen aan de achterkant?

Vaak hoor ik kunstenaars zeggen: “everything is already done”, wat hij met zijn werken wenst tegen te spreken. Het is zoals reeds aangehaald nieuw, revolutionair, verfrissend en met een zachtheid weergegeven dat het een streling is voor het oog. Als eerste kunstenaar probeert hij deze vorm van wallsculpture op moeder aarde te introduceren. The pixelmaster, the Philosopher of the master of combined art zijn enkele bijnamen die men hem als kunstenaar reeds heeft aangemeten.

Bij deze wenst Patville 02 kenners van de Art scene te danken voor het delen van hun visie wat betreft het maken van exclusieve maar toch ook commerciële kunst. Dank aan Dennis Hanegreefs eigenaar van de Robinson Art Gallery, gekend door het programma “Stille weldoeners” en Heidi Ballet curator van onder andere de triënnale “Beaufort 2018.